Απόγονοι προσφύγων εναντίον προσφύγων
Την εβδομάδα που μας πέρασε όλοι είδαμε τις εικόνες των νεκρών παιδιών μετά από τη χημική επίθεση και κατόπιν την εκτόξευση των 59 βλημάτων Tomahawk από το νότιο Αιγαίο, στη Συρία. Πιστεύουμε ότι για πολύ καιρό αυτές οι εικόνες θα βρίσκονται στη σκέψη μας, για να μας υπενθυμίζουν την παράνοια του πολέμου, την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και τον κυνισμό που διακατέχει όλους αυτούς, τους πολεμόχαρους ιμπεριαλιστές, που θέλουν να επικρατήσουν στην εξουσία.
Στις εμμονές ,τις ιδεοληψίες ,τις απλουστεύσεις του καθενός, που τον οδηγούν σε εχθρότητα απέναντι στους πρόσφυγες, έχουμε να απαντήσουμε ότι δεν υπάρχουν ‘’καλοί ‘’ και ‘’ κακοί ‘’ σ’ αυτόν τον πόλεμο στη Συρία, που έχει μόνιμα θύματα τους ανθρώπους, που πεθαίνουν είτε εντός της χώρας τους ,είτε στο ταξίδι τους για να ξεφύγουν απ’ αυτόν τον εφιάλτη.
Έτσι λοιπόν όσοι αποφάσισαν να φύγουν από την πατρίδα τους, για να μην πεθάνουν εκεί, περνώντας το Αιγαίο ή τα σύνορα για άλλες χώρες της Ευρώπης, δέχονται καθημερινά, ευτυχώς από μειοψηφία συμπατριωτών μας, επιθέσεις. Τα γεγονότα, που διημείφθησαν κατά τη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης στο Δήμο Στυλίδας στις 31-03-2017 ημέρα Παρασκευή, για να αποφασίσουν αν θα δεχθούν πρόσφυγες στα όρια τους, δυσκολευόμαστε πολύ να τα καταλάβουμε. Ο Δήμος Στυλίδας είναι ένας Δήμος κυρίως με προσφυγικό πληθυσμό από Μικρασιάτες παππούδες ή πατεράδες των σημερινών κατοίκων και θα περίμενε κανείς αυτοί οι άνθρωποι να καλωσορίσουν και να εντάξουν τους πρόσφυγες στην κοινωνία τους.
Αντί αυτού ακούσαμε βαρύτατους χαρακτηρισμούς, χυδαίες προκλήσεις, φραστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των έντονων γεγονότων, ανθρώπους να βρίζουν υιοθετώντας τη ψυχολογία του όχλου, σε μια Συνέλευση χωρίς αρχές και δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ κάποιος από το κοινό παίρνοντας τον λόγο δεν είχε ενδοιασμούς να μας πει, ότι τους πρόσφυγες πρέπει να τους πετάμε και να πνίγονται στο Αιγαίο. Απόψεις, που περιέχουν φασιστική και ρατσιστική μισαλλοδοξία και η δημόσια έκφρασή τους θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και την επέμβαση της δικαστικής εξουσίας, μιας και υπάρχει και βιντεοσκόπηση όλων αυτών των συμβάντων.
Μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Λαμίας για τους πρόσφυγες, βρίσκονταν στη συνέλευση και δέχθηκαν προσωπικές φραστικές επιθέσεις, δεν ζήτησαν τον λόγο και αποχώρησαν λόγω της έντονης ρατσιστικής δυσοσμίας.
Δεν απαιτούμε τίποτα περισσότερο από την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων, την αξιοπρεπή διαβίωση, την χορήγηση ασύλου, την ισότητα και την ελευθερία όλων των ανέστιων προσφύγων, που φτάνουν εδώ.
Θεωρούμε πολύ προβληματικό ένα χρόνο μετά από την εφαρμογή της συμφωνίας της ντροπής ΕΕ- Τουρκίας και το κλείσιμο των συνόρων, να συζητάμε ακόμα για δημιουργία κέντρων «φιλοξενίας» και hotspots. Ας αναρωτηθούμε τι μπορεί να επιφέρει η γκετοποίηση χιλιάδων ανθρώπων μέσα σε αυτού του τύπου τις δομές.
Θεωρούμε ότι υπήρξε επαρκής χρόνος για να διαμορφωθούν πιο ανθρώπινες συνθήκες ώστε να γίνει σταδιακά η κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων σε ανθρώπινο περιβάλλον και κανονικές συνθήκες διαβίωσης.
Το προσφυγικό πρόβλημα θα διογκωθεί όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία. Γι’ αυτό ας ενώσουμε όλοι τις φωνές μας για να σταματήσει ο πόλεμος του πετρελαίου και του κεφαλαίου, για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, για την τήρηση του διεθνούς δικαίου και την κατάργηση της συμφωνίας της ντροπής ΕΕ- Τουρκίας.