Παππάς: Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, γυρίζουμε στο παλαιό καθεστώς
Αν το ΣτΕ κρίνει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες αντισυνταγματικό «γυρίζουμε σε ένα καθεστώς το οποίο θα είναι αντισυνταγματικό» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ να κάνει παραδεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών.
Σε ερώτηση αν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές σε περίπτωση που τελικά ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, ο κ. Παππάς απάντησε:
«Είναι σαφές ότι αυτό επιδιώκουν, υπάρχει παζλ τοποθετήσεων και συμφερόντων που επιθυμούν διακαώς να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις διαμέσου δικαστικών αποφάσεων».
Κατά τον κ. Παππά, είναι προφανές ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό εξελίσσεται ένα γαϊτανάκι πιέσεων προς τους δικαστικούς λειτουργούς. Μάλιστα τόνισε ότι η ΝΔ καλεί συστηματικά τους δικαστές «να βγάλουν λεφτά από το δημόσιο ταμείο και να τα επιστρέψουν στους καναλάρχες».
Στο ερώτημα σχετικά με το «ποιος εκβιάζει ποιον», ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι αυτό διερωτώνται όλοι οι πολίτες. «Υπάρχει κανείς να θέλει αυτό το γκρίζο σκηνικό στην ενημέρωση, όπως τότε που έμεινε η ΕΡΤ έξω από τον χάρτη συχνοτήτων;» διερωτήθηκε.
Για τη στάση της ΝΔ τόνισε ότι εδώ και καιρό διατείνεται ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, για να επαναλάβει ότι το πρόβλημα με τη ΝΔ είναι ότι εμφανίζεται συστηματικά ουραγός των συμφερόντων των καναλαρχών.
Για τη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και την τροπολογία της περασμένης Παρασκευής είπε ότι για το θέμα θα τοποθετηθεί συνολικά, μετά και τη νέα προσπάθεια συγκρότησής του.
«Νομίζω ότι ελπίδα πεθαίνει τελευταία» σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ πρέπει να κάνει μία ύστατη προσπάθεια, να ακούσει τα πιο μετριοπαθή στελέχη της, ώστε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ» συμπλήρωσε, ενώ τόνισε ότι ο κ. Βούτσης χειρίζεται το θέμα άψογα, ελπίζοντας ότι σε πνεύμα συνεννόησης, σήμερα θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Ωστόσο, πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας, αν δεν συμβεί αυτό, «τα κράτη και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να λειτουργούν εν κενώ. Θα πρέπει η Πολιτεία να μπορεί να κάνει αυτό που το Σύνταγμα προβλέπει». «Η ΝΔ ακολουθεί ολισθηρό δρόμο κα ίσως κάποιοι να θέλουν να ξεφύγουν από αυτόν» δήλωσε ο Ν. Παππάς.
«Είχαμε ένα ΕΣΡ χωρίς νόμιμη σύνθεση, είχαμε την νομική και ηθική υποχρέωση να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση των καναλιών και μία αξιωματική αντιπολίτευση να ναρκοθετεί τη διαδικασία για να μην μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας.
Για τα πρωτοσέλιδα και την αίσθηση θριαμβολογίας μετά την απόφαση του ΣτΕ, είπε ότι η ΝΔ προδικάζει το αποτέλεσμα εδώ και καιρό. Αλλά όπως και τα ασφαλιστικά μέτρα, οι αποφάσεις του δικαστηρίου ήταν απορριπτικές, δεν υπάρχει κάτι καινούριο στη στρατηγική της ΝΔ, τόνισε.
Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλέστηκε το Αθηναϊκό Πρακτορείο είχε πει ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, δεν προδικάζει κάτι επί της ουσίας.
Ο ίδιος επανέλαβε την προτροπή να αφεθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας απερίσπαστο στη δουλειά του.
«Επειδή διάφοροι σπεύδουν να προδικάσουν και να θριαμβολογήσουν για το αποτέλεσμα του ΣτΕ, επισημαίνουμε ότι το ΣτΕ έχει απορρίψει ήδη μια σειρά αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, συνεπώς η απόφαση για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών δεν σημαίνει κάτι για την εκδίκαση επί της ουσίας. Και θα σημείωνα, επίσης, ότι με όλη αυτή την πίεση που ασκείται στο ΣτΕ και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν οι προσφυγές είχαν κριθεί τυπικά απαράδεκτες. Σε κάθε περίπτωση, να τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν την εκδίκαση ανεπηρέαστα» ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι είναι παραδεκτές και βάσιμες οι προσφυγές για τις τηλεοπτικές άδειες, με αποτέλεσμα η διαδικασία να περνά πλέον δηλαδή στην εξέταση της υπόθεσης επί της ουσίας, που αφορά το θέμα της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά.
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας τάχθηκαν υπέρ του παραδεκτού των προσφυγών με ισχυρή πλειοψηφία 16-9, κρίνοντας ότι όλες οι αιτήσεις των καναλιών είναι βάσιμες και οι ιδιοκτήτες τους έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάσκεψη διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα λόγω της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων για αντιπρόεδρο του ΣτΕ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.