Σκουπίδια στις ρεματιές του Προφήτη Ηλία στη Λαμία.(φωτογραφίες)
Αναρτήθηκαν στο facebook πριν λίγες μέρες εικόνες με σκουπίδια, κυρίως μπάζα οικοδομών, βαριά έπιπλα και οικιακές συσκευές στο δρόμο Λαμίας – Μπράλου, και όχι μόνο.
Σήμερα τρέχοντας έπεσα επάνω σε ανάλογα «σκουπίδια» στον Προφήτη Ηλία, ανάμεσα στα πεύκα στη ρεματιά ακριβώς κάτω από την κορυφή του λόφου. Πριν δύο χρόνια είχαμε πάει ως Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών στο σημείο αυτό και καθαρίσαμε μαζεύοντας τόνους. Εδώ και 25 χρόνια αγωνίζομαι σταθερά – εγωιστικό, αλλά δεν με ενοχλεί τι θα πείτε – για τα σκουπίδια στην πόλη και ειδικά στα περιαστικά άλση στον Προφήτη Ηλία, στο Ισαδάκι, στον Άγιο Λουκά και στο Κάστρο. Λυπάμαι και εξοργίζομαι με τον εαυτό μου, όταν βλέπω ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα. Λυπάμαι και εξοργίζομαι, γιατί είμαστε στο ίδιο σημείο εδώ και 25 χρόνια.
Δεν με νοιάζει ποιος τα πετάει. Δεν είναι ένας. Είναι πολλοί. Και το κάνουν συνειδητά και είναι «ελληναράδες». Αγαπάνε και τη Λαμία και το δάσος και θα στεναχωρεθούν αν πάρει φωτιά το δάσος από τα σκουπίδια που αυτοί ρίχνουν… Βρήκα μεταξύ των άλλων – λυπάμαι που το λέω και είναι τραγικό, το δείχνουν άλλωστε οι φωτογραφίες – πολλά χαρτιά, κάρτες υποψηφίου, έγγραφα και έντυπα γνωστού αυτοδιοικητικού, βιβλία αυτοδιοικητικά για την «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» και τον Νόμο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, συνδικαλιστικά έγγραφα του Νοσοκομείου κά…
Μου έγραψε ένας φίλος προχθές στην ανάρτηση ότι οι ευθύνες διαχέονται. Του είπα ότι θα συμφωνήσω, με την έννοια ότι πρέπει να είμαστε όλοι πιο αυστηροί απέναντι στους “καθ’ ύλην αρμόδιους”∙ και εννοώ κυρίως την αυτοδιοίκηση, η οποία έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο να φροντίσει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε Συστήματα Διαχείρισης των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων(ΑΕΚΚ) και να κόψει το λαιμό της να καθορίσει “ασφαλή” σημεία εναπόθεσης και συγκέντρωσης αυτών των αποβλήτων. Και -συμπληρώνω τώρα- να γίνει πιο αυστηρός ο Δήμος εφαρμόζοντας τον Κανονισμό Καθαριότητας βάζοντας πρόστιμα σε όποιον παρανομεί και ενημερώνοντας καθημερινά τους δημότες για τις ευθύνες τους.
Δεν μου αρέσει αυτή η διάχυση ευθύνης, που προβάλλεται συχνά και που με ευκολία πολλοί αρέσκονται να κατηγορούν την “πλέμπα”∙ και επειδή έχω δει πώς λειτουργούν τα οργανωμένα κράτη και πώς τελικά συμμορφώνονται οι πολίτες, όχι όταν υπάρχουν μόνο, αλλά όταν εφαρμόζονται οι κανόνες. Συγκεκριμένα για το θέμα των ογκωδών και μπαζών οι δήμοι δεν έχουν δώσει λύση. Οπότε, πρωτίστως η ευθύνη πέφτει σ’ αυτούς. Κανένας πολίτης δεν θα είχε όρεξη να κουβαλάει τον καναπέ του ή την τηλεόραση στις ερημιές, εάν υπήρχε ένας οργανωμένος χώρος ανά οικισμό ή εάν ήξεραν ότι μία συγκεκριμένη ημέρα κάθε εβδομάδα μπορούν να τα βγάλουν στο πεζοδρόμιο και θα περάσει να τα πάρει η υπηρεσία καθαριότητας.
Για τα μπάζα όμως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Γιατί, ενώ για τα ογκώδη υπάρχει η λύση του ΧΥΤΑ, για τα μπάζα δεν υπάρχει διέξοδος διάθεσης στη Φθιώτιδα, γιατί δεν υπάρχει μονάδα ΑΕΚΚ συμβεβλημένη με οργανωμένο Σύστημα Διαχείρισης, που απαιτείται βάσει νόμου. Τα κοντινότερα Συστήματα είναι στη Θήβα και τη Χαλκίδα. Μετά το κλείσιμο των ΧΑΔΑ και την απαγόρευση διάθεσής των μπαζών στο ΧΥΤΑ, ο δήμος έπρεπε να είχε προβλέψει αυτό το κενό και να δώσει λύση συμμετέχοντας σε οργανωμένο Σύστημα Διαχείρισης. Εξίσου μεγάλη ευθύνη έχει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που γνωρίζει ότι αρκετοί νομοί δεν εξυπηρετούνται από Συστήματα Διαχείρισης ΑΕΚΚ και θάβει το κεφάλι του στην άμμο.
«Η χώρα καταστρέφεται από την αδιαφορία, αλλά τι με νοιάζει εμένα?» (λόφος Στρέφη, Αθήνα)
Λαμία, Σεπτέμβρης 2016