Το άγνωστο Εγγλεζονήσι στη Δροσιά Χαλκίδας (video)
Ο John Haanity μας ταξιδεύει στο Κττυπονήσι. Στον άγνωστο παράδεισο ενός Άγγλου αρχαιολόγου που ανακάλυψε απολίθωμα Νεάντερταλ στην Αφρική και αποσύρθηκε στην Ελλάδα για να ζήσει. Οι Γερμανοί βομβάρδισαν το σπίτι του και το ισοπέδωσαν.
Πολύ κοντά από το μικρό λιμανάκι της Δροσιάς και απέναντι από τις παραλία Αλυκές δεσπόζει ένα πανέμορφο νησάκι κατάφυτο από δέντρα, το Εγγλεζονήσι ή Κτυπονήσι ή Γάιδαρος .
Το νησί σήμερα είναι ακατοίκητο. Ωστόσο, τα ερείπια και οι δεξαμενές νερού που έχουν ανακαλυφθεί στο κέντρο του νησιού φανερώνουν ότι κατοικήθηκε τον 6ο με 7ο αιώνα….
Έχει δύο λόφους που φτάνουν σε ύψος 51 μέτρων. Στην κορυφή του ενός λόφου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Νέου, γι’αυτό πολλοί το αποκαλούσαν και Άγιο Νικόλαο….
Ωστόσο, το νησί έχει και άλλη ονομασία. Εγγλεζονήσι, γιατί εκεί έμενε τη δεκαετία του ‘30 ένας Άγγλος αρχαιολόγος. Το όνομά του ήταν Τέρβιλ Πετρ και είχε φύγει το 1931 από το Βερολίνο για να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησάκι που βρισκόταν στην Εύβοια.
Ο Πετρ νοίκιασε το νησί και έχτισε τη βίλα του, το οποίο ήταν το μοναδικό κτίριο του νησιού. Ο Πετρ είχε γίνει γνωστός για μια σπουδαία ανακάλυψη που έκανε τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ως αρχαιολόγος.
Το 1926 είχε βρει στην Αφρική ένα απολίθωμα της προϊστορικής περιόδου. Ήταν ένα ανθρώπινο κρανίο το οποίο άνηκε σε άνθρωπο Νεάντερταλ, που είχε ζήσει πριν 200.000 με 300.000 χρόνια.
Το μικρό νησάκι αποτέλεσε το ησυχαστήριο του. Ένα καλοκαίρι τον είχε επισκεφτεί ένας Βρετανός συγγραφέας, ο Κρίστοφερ Άισεργουντ, ο οποίος τον θαύμαζε και τον είχε μέντορά του στη Γερμανία. Ο Άισεργουτντ είχε περιγράψει την παραμονή του στο νησί ως «γελοία αλλά ζοφερή» και ήθελε να γράψει μια νουβέλα για την εμπειρία του. Αρκετά χρόνια αργότερα, έγραψε ένα μυθιστόρημα όπου ο κεντρικός χαρακτήρας ήταν ο Αμβρόσιος, ένας τρελός Βασιλιάς ενός μικρού ελληνικού νησιού. Ο χαρακτήρας του Αμβρόσιου ήταν εμπνευσμένος από τον μοναδικό κάτοικο του Κτυπονησίου, Τέρβιλ Πετρ.
Το 1941 ο Πετρ πέθανε στην Αίγυπτο και λίγο αργότερα η βίλα του ισοπεδώθηκε από βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μαζί με το σπίτι του τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της βλάστησης του νησιού.
Σήμερα το έρημο νησάκι ζωντανεύει μόνο στη γιορτή του Αγίου Νικόλαου στις 9 Μαΐου και τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε το επισκέπτονται λουόμενοι με μικρά σκάφη για να κάνουν βουτιές και κατασκηνωτές.
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/ptisi-pano-apo-to-englezonis…/