Αποστόλου: Δεν την πατήσαμε, σε 5 χρόνια θα κατοχυρώσουμε τον όρο «φέτα»
«Η ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τις ανησυχίες και την αιτιολογία της Ελλάδας και δεσμεύεται, μέσα στα πέντε χρόνια της μεταβατικής περιόδου, να πάμε από το “φέτα” στο “φέτα Νότιας Αφρικής” ή “φέτα στυλ”, η οποία μέχρι το τέλος αυτής της μεταβατικής περιόδου θα καταλήξει στην απόλυτη προστασία της φέτας, όπως έχει συμβεί με όλα τα ΠΟΠ», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στο ραδιοσταθμό “Αθήνα 9.84”.
Συμπλήρωσε πως «δεν την έχουμε “πατήσει”. Συνολικά, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γλιτώσουμε κάτι. Οι συμφωνίες με τις τρίτες χώρες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δυστυχώς, συνάπτονται ερήμην των κρατών-μελών, διότι η Συνθήκη της Λισαβόνας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ερχόμαστε, λοιπόν, στη συγκεκριμένη συνθήκη, που είναι μια εμπορική αναπτυξιακή συμφωνία μεταξύ χωρών της Νότιας Αφρικής και της ΕΕ. Μέσα σε αυτή τη συμφωνία δεν υπάρχει η απόλυτη προστασία για ορισμένα ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα, και κυρίως για τη φέτα, παρότι στην ίδια συμφωνία υπόλοιπα προϊόντα άλλων χωρών, αντίστοιχα γεωγραφικές ενδείξεις ΠΟΠ προϊόντα προστατεύονται».
Εξήγησε ότι «πρέπει να έχουμε υπόψη μας την κατάσταση που διαμορφώνεται στις εσωτερικές αγορές των συγκεκριμένων χωρών. Για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική, γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ, υπάρχουν 48 επωνυμίες “φέτα”, εκ των οποίων οι 47 έχουν ως πρώτη ύλη αγελαδινό γάλα και μόλις μία έχει αιγοπρόβειο. Έχει κυριαρχήσει αυτή η κατάσταση πριν από τη συμφωνία. Έρχεται τώρα η συμφωνία και αντί να προστατέψει τη φέτα ως ελληνικό προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, δίνει τη δυνατότητα στην συγκεκριμένη χώρα, μέσα σε πέντε χρόνια, να αλλάξει τις ονομασίες που χρησιμοποιεί σήμερα σε “φέτα Νότιας Αφρικής”, εφόσον έχει ως πρώτη ύλη το πρόβειο γάλα και “φέτα τύπου” ή “φέτα στυλ”, εφόσον προέρχεται από αγελαδινό γάλα. Αυτό μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, διότι δεν κατοχυρώνεται ουσιαστικά η φέτα ως ΠΟΠ γεωγραφική ένδειξη, όπως είναι υποχρέωση σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ…».
Και προσέθεσε: «Η συμφωνία αυτή μονογραφήθηκε τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο του 2014, και ήρθαμε τώρα εμείς, όταν αναλάβαμε, και προσπαθήσαμε να μπλοκάρουμε αυτή την συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη δική της πλευρά θέλησε από τώρα να γίνει προσωρινή η συμφωνία -η οποία κανονικά ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2016-, να ανοίξει άμεσα η σχέση της με την αγορά της Νότιας Αφρικής. Εκεί, λοιπόν, μπλοκάραμε την σχετική συμφωνία και μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν σχεδόν ένα χρόνο -αντιλαμβανόμενοι και εμείς ότι δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε κατάσταση βέτο, αυτή την ώρα, γιατί δεν θα είχε αντικείμενο ουσιαστικά, οι διαδικασίες βέτο μπαίνουν σε άλλου είδους συζητήσεις και αποφάσεις-, καταφέραμε από τη σχετική συμφωνία να υπάρξει μια ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας, η οποία έρχεται και κατατίθεται ως δήλωση-δέσμευση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η απόφαση λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τις ανησυχίες και την αιτιολογία της Ελλάδας και δεσμεύεται, μέσα στα πέντε χρόνια της μεταβατικής περιόδου, να πάμε από το “φέτα” στο “φέτα Νότιας Αφρικής” ή “φέτα στυλ”, ξεκινώντας από τώρα και να γίνει μια διαδικασία αναθεώρησης της συγκεκριμένης συμφωνίας στο κομμάτι που αφορά την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, η οποία μέχρι το τέλος αυτής της μεταβατικής περιόδου θα καταλήξει στην απόλυτη προστασία της φέτας, όπως έχει συμβεί με όλα τα ΠΟΠ. Όταν τελειώσει αυτή η μεταβατική περίοδος, αντί να έχουμε αυτό που ανέφερα προηγουμένως, θα έχουμε εξασφαλίσει την απόλυτη κατοχύρωση. Δηλαδή, μετά τα πέντε χρόνια, να μην χρησιμοποιείται ο όρος “φέτα” στα λευκά τυριά, ακόμα και αν προέρχονται από αιγοπρόβειο γάλα, είτε όταν προέρχονται από αγελαδινό…».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε πως «εκτιμούμε ότι θα υπάρχει μεγάλη ζημιά αυτά τα πέντε χρόνια, αλλά δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι σήμερα, αν δεν δοθεί μια μεταβατική περίοδος. Κάνουμε σχετικές συζητήσεις με την Κίνα, για παράδειγμα, για ανταλλαγές προϊόντων, συμφωνίες. Αυτή την ώρα βλέπουμε στην Κίνα να πωλείται φέτα, κρασί Σάμου, ονομασίες που δεν έχουν καμία σχέση με τη δική τους παραγωγική διαδικασία. Όταν πας να τα αντιμετωπίσεις αυτά και έχεις κάποια δεδομένα από την άλλη πλευρά, μπαίνεις σε μια διαδικασία… Τα προϊόντα μας αυτά, ιδιαίτερα η φέτα, το γιαούρτι, το αιγοπρόβειο κρέας και γάλα έχουν κάποια φήμη, την οποία προσπαθούν πολλά κράτη-μέλη να την κατοχυρώσουν πριν υπάρξει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι η ίδια στις ανταλλαγές της είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα ΠΟΠ προϊόντα της, πόσο μάλλον όταν η φέτα είναι “σημαία” των γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρώπης».
Για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού υποστήριξε:
«Είχαμε μια σύσκεψη χτες για να συνεργαστούμε και κυρίως για να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, διότι αυτή την ώρα, ειδικά από την πλευρά της Τσεχίας, το θέμα είναι άκρως επικίνδυνο. Πάει να κατοχυρωθεί εντός της ΕΕ, δηλαδή δεν μας αφήνουν να έχουμε ούτε ελάχιστη προστασία, και θέλει η Τσεχία να χρησιμοποιήσει τον όρο “ελληνικό γιαούρτι”. Αυτοί επιμένουν ότι είναι τρόπος παρασκευής, εμείς λέμε ότι είναι παραπλάνηση του καταναλωτή, για τον απλούστατο λόγο ότι όταν ο άλλος βλέπει ένα ελληνικό γιαούρτι, καταλαβαίνει ότι είναι ένα προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα και κυρίως από πρώτη ύλη που προέρχεται από την Ελλάδα…».
«Σε όλες τις συμφωνίες υπάρχει η μεταβατική περίοδος. Αυτό που θέλουμε είναι σε αυτή τη μεταβατική περίοδο που θα πωλείται η φέτα Καναδά όπως είναι σήμερα, να μην πάει στο επόμενο στάδιο “φέτα Νότιας Αφρικής” ή “φέτα τύπου στυλ”. Να τους δώσουμε, δηλαδή, πέντε χρόνια για να προσαρμοστούν, γιατί δεν είναι εύκολη υπόθεση», επισήμανε ο υπουργός Γεωργίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ