Πως θα δίδονται τα επιδόματα στους τριτέκνους και πολύτεκνους
«Ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων»
Εξεδόθη η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας σχετικά με τον καθορισμό της διαδικασίας χορήγησης και καταβολής των επιδομάτων.
Συγκεκριμένα:
1. Αρμόδιο όργανο για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών είναι ο Ο.Γ.Α.
2. Αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια μηχανογραφικών διαδικασιών καταβολής των επιδομάτων είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
3. Οι διαδικασίες καταβολής των επιδομάτων και πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων υλοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Γ.Α.
4. Το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων (δίδεται και σε όσους έχουν ένα ή και δύο παιδιά) και καθορίζεται σε 40 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο με βάση όμως εισοδηματικά κριτήρια) καταβάλλεται ανά τρίμηνο, με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου.
5. Η καταβολή του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων του πρώτου τριμήνου του έτους θα πραγματοποιείται μαζί με τα επιδόματα του δεύτερου τριμήνου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα αυτού
6. Το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες (500 ευρώ για κάθε προστατευόμενο και εξαρτώμενο τέκνο με εισοδηματικό πλαφόν 45.000 ευρώ ως ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα) καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. Τα τέκνα πρέπει να είναι απαραιτήτως προστατευόμενα ή εξαρτώμενα.
7. Η πρώτη δόση των επιδομάτων (50%) θα δοθεί μέσα στο μήνα Ιούλιο, εκτός και αν συντρέξουν λόγοι καθυστέρησης.
8. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ηλεκτρονική υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) μέσω του περιβάλλοντος TAXISNET.
9. Ο υπόχρεος σε υποβολή Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, μετά την οριστική υποβολή , συμπληρώνει και υποβάλλει το Έντυπο Α21 (Αίτηση- Υπεύθυνη Δήλωση) για τη χορήγηση των επιδομάτων μέσω του taxisnet.
10. Ο δικαιούχος σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης οφείλει να υποβάλει μέσα σε ένα (1) μήνα ηλεκτρονική Αίτηση-Δήλωση Μεταβολής στη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω του Taxisnet και παράλληλα να καταθέτει τα συνοδευτικά δικαιολογητικά στον Ο.Γ.Α.
11. Μετά απʼ αυτές τις ενέργειες, ο δικαιούχος οφείλει να υποβάλλει, εντός προθεσμίας που θα καθορίζεται από τον Διοικητή το Ο.Γ.Α. στους ανταποκριτές του Ο.Γ.Α. ή και σε υπαλλήλους του Δήμου που ορίζονται για το σκοπό αυτό από το Δήμαρχο ορισμένα δικαιολογητικά όπως :
– Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
– Πιστοποιητικό σπουδών των τέκνων
– Ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία των τέκνων
– Έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης και συνεχούς δεκαετούς διαμονής στην Ελλάδα.
κ.λ.π.
12. Η καταβολή των επιδομάτων αναστέλλεται την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, προκειμένου να ελεγχθεί το εισόδημα που θα δηλωθεί το έτος αυτό. Τα επιδόματα επαναχορηγούνται από την ημερομηνία αναστολής (αναδρομικά), αφού διαπιστωθεί μη υπέρβαση του προβλεπομένου ορίου εισοδήματος. Επίσης, αναστέλλεται την 1η του επόμενου μήνα εκείνου που ο δικαιούχος ή εξαρτώμενο τέκνο απομακρύνθηκε από την Ελλάδα για χρόνο πλέον του τριμήνου ή το τέκνο περιθάλπεται σε Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας.
13. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησης τους που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και το απορφανισθέν τέκνο ή τα απορφανισθέντα τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια και επήλθε θάνατος και των δύο γονέων
Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων του και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης ή διαζυγίου, το επίδομα καταβάλλεται σε όποιον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων. Το επίδομα καταβάλλεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους, καθώς και τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά της αυτά.
14. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διακόπτεται από την 1η Ιανουαρίου του έτους του επόμενου εκείνου που το τελευταίο εξαρτώμενο τέκνο συμπληρώνει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας ή κατά τη λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους. Διακόπτεται από την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου του θανάτου του δικαιούχου ή του γάμου, του θανάτου ή της κηρύξεως σε αφάνεια του τελευταίου εξαρτώμενου τέκνου. Από την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου που ο δικαιούχος ή και τα εξαρτώμενα τέκνα εγκατασταθούν μόνιμα στο εξωτερικό. Από την 1η του μήνα του επόμενου κείνου που το εξαρτώμενο τέκνο χάσει την ελληνική υπηκοότητα. Από την 1η Ιανουαρίου του έτους, κατά το οποίο διαπιστώνεται υπέρβαση του ορίου εισοδήματος.
15. Το εδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων διακόπτεται από το επόμενο έτος εκείνο κατά το οποίο διαπιστώνεται υπέρβαση του εισοδήματος. Διακόπτεται επίσης από το επόμενο έτος εκείνου που ο δικαιούχος ή και τα εξαρτώμενα τέκνα εγκατασταθούν μόνιμα στο εξωτερικό. Διακόπτεται από το επόμενο έτος εκείνου όπου η οικογένεια έχει δύο εξαρτώμενα τέκνα.
***Καταγγέλλουμε τα εξής :
1. Την ήδη υπάρχουσα καθυστέρηση στην ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία ελπίζουμε να μην οδηγήσει σε παράταση του χρόνου καταβολής των επιδομάτων.
2. Το γεγονός ότι το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων διακόπτεται όταν ένα από τα τρία τέκνα, για παράδειγμα μιας τρίτεκνης οικογένειας, υπερβεί το ηλικιακό όριο. Τότε το επίδομα χάνεται εντελώς και για τα άλλα δύο τέκνα. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!
3. Τα πολύ χαμηλά εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων.
4. Το γεγ0ηός ότι σε νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή (Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, Ρύθμιση θεμάτων της ΕΛ.ΤΕ., Αναμόρφωση Οργανισμού του Ν.Σ.Κ. και άλλες διατάξεις) , στο άρθρο 65 ως εισόδημα θα θεωρείται πλέον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, δηλαδή θα συνυπολογίζονται όλα τα ποσά των επιδομάτων, τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά κ.λ.π. Αυτό σημαίνει ότι το εισόδημα θα αυξηθεί αυτομάτως, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να χάσουν το επίδομα. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!
Αυτά τα σημεία πρέπει αν επανεξεταστούν και να τροποποιηθούν άμεσα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ