Διαμαρτυρία εργαζομένων της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς για τις φήμες περί κατάργησής της
Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης ότι η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ περιλαμβάνεται σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς!
Δεν μπορούμε πραγματικά να αντιληφθούμε τα κριτήρια επιλογής των φορέων που κινδυνεύουν να καταργηθούν και πολύ περισσότερο φορέων που επί σειρά ετών έχουν αποδείξει έμπρακτα την αναγκαιότητα ύπαρξής τους και λειτουργίας τους.
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ δεν είναι μόνο ένας πυλώνας πολιτισμού και διαρκούς ενημέρωσης αλλά είναι επίσης συνδεδεμένη με τον κοινωνικό ιστό όχι απλώς της πόλης αλλά και μιας πολύ ευρύτερης περιφέρειας. Προσφέρει διαρκώς διεξόδους στις λογοτεχνικές, επιστημονικές, μουσικές, κοινωνικές αναζητήσεις σε ευρεία γκάμα ηλικιών με ποικίλες και διαφορετικού ύφους εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν την αποδοχή ενός πολυάριθμου κοινού.
Οι λογοτεχνικές ομάδες, τα μαθήματα Νέων Τεχνολογιών, οι πολυάριθμες δράσεις της και με την αρωγή του Ιδρύματος Νιάρχου και τη βοήθεια μεγάλου αριθμού εθελοντών, η επιτυχημένη συμμετοχή σε πανελλήνια συνέδρια και σε ραδιοφωνικές εκπομπές, η κοινωνική προσφορά με την υλοποίηση προγράμματος και ιστότοπου για διευκόλυνση ευρέσεως εργασίας για ανέργους είναι μερικοί από τους τομείς συνεισφοράς της Βιβλιοθήκης στην ζωή της ευρύτερης Περιφέρειας. Ενδεικτικά μόνο μπορούμε να αναφέρουμε ότι εξυπηρετεί όλο το δήμο και έχει 10500 εγγεγραμμένα μέλη ενώ 4500 άτομα έκαναν χρήση του κέντρου πληροφόρησης μόνο το 2012! Για να μην αναφερθούμε στη διαδικτυακή της δράση και παρουσία που την έχει καταστήσει Βιβλιοθήκη όχι μόνο των Λιβαδειτών αλλά όλων των Ελλήνων. Οι ιστότοποί της αποτελούν πηγή γνώσης και προβολής της πολιτιστικής παραγωγής του τόπους μας σε πανελλήνια κλίμακα αλλά και διεθνώς.
Εκείνο που αποτελεί όμως το μεγαλύτερο όπλο της Βιβλιοθήκης μας είναι το έμψυχο προσωπικό που με την καθοδήγηση ικανών στελεχών, βραβευμένων για τις πολλαπλές δράσεις τους, που έχουν κάνει το όνομα της Βιβλιοθήκης μας γνωστό πανελληνίως.
Εάν λοιπόν η δημιουργικότητα, η φαντασία, η αξιοκρατία, η καινοτόμος δράση, η εργατικότητα και η κοινωνική ευαισθησία τιμωρούνται με ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του οργανισμού τότε σε τι άλλο θα μπορούσαμε να ελπίσουμε σ’ αυτόν τον τόπο;
Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ποτέ λόγος ικανός για να καταργηθεί μια Βιβλιοθήκη, που το ελάχιστο έτσι κι αλλιώς κόστος για τη λειτουργία της, είναι πάντα μηδαμινό σε σύγκριση με εκείνο ενός ΑΜΟΡΦΩΤΟΥ λαού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου
ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ