Την παραμονή της Περιφερειακής έδρας του ΟΑΕΕ στη Λαμία, ζητά το ΕΒΕ Εύβοιας
Επιστολή διαμαρτυρίας του Επιμελητηρίου Εύβοιας, στην Διοικητή του ΟΑΕΕ, κα Κωτίδου Γεωργία, για την απομάκρυνση της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΑΕΕ Στερεάς Ελλάδας από την Λάμια που έχει έδρα, στην Λάρισα.
Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Εύβοιας, Παναγιώτης Σίμωσης,(την οποία κοινοποιεί και στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλουμ στους Νουλευτές Βουλευτές του Νομού, στην Περιφερειακή Δ/νση του ΟΑΕΕ Στερεάς Ελλάδας και στο Περιφερειακό Τμήμα ΟΑΕΕ Χαλκίδας), αναφέρει τους λόγους που η έδρα της Περιφερειακής Δ/νσης του Οργανισμού θα πρέπει να παραμείνει στην Λαμία, προς όφελος του πολλά βαλλόμενου από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, επιχειρηματικού κόσμου. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει:
Πληροφορηθήκαμε, ότι στα πλαίσια εξορθολογισμού των οικονομικών και περιορισμού των δαπανών του ΟΑΕΕ, δρομολογούνται εξελίξεις που αφορούν στην απομάκρυνση της περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΑΕΕ Στερεάς Ελλάδας από την Λαμία που έχει έδρα, στη Λάρισα. Το γεγονός έχει θορυβήσει τους ασφαλισμένους του Νομού μας, οι οποίοι συνεχώς καλούνται να καταβάλουν αυξημένα ασφάλιστρα ενώ βλέπουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και ασφάλισης να υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε και να θέσουμε υπόψη σας, τις αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης για επαγγελματίες και κατοίκους του Νομού μας, αλλά και την συμβολή που θα έχει μια τέτοια ενέργεια στην επιπλέον υποβάθμιση της Εύβοιας και κατά συνέπεια και τον ήδη υποβαθμισμένο, επί σειρά ετών νόμο μας.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Ο.Α.Ε.Ε Στερεάς θα πρέπει να παραμείνει ως έχει για τους κάτωθι λόγους:
1. Η Περιφερειακή Δ/σνη του ΟΑΕΕ με έδρα τη Λαμία, εξυπηρετεί ασφαλισμένους πέντε (5) νομών με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες ( Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Βοιωτίας,Εύβοιας).
2. Τα τμήματα παρά την ελλειπή τους στελέχωση, χάρις στην υπευθυνότητα και εργατικότητα του υφιστάμενου έμψυχου δυναμικού, λειτουργούν αποτελεσματικά τόσο στην ποιότητα παροχής των υπηρεσιών, όσο και στο χρόνο διεκπεραίωσης των υποθέσεων.
3. Οι όποιες αδυναμίες λειτουργίας θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν ή και να εκλείψουν με την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση του προσωπικού π.χ. δημιουργία αρχείου – επιμερισμός αρμοδιοτήτων στα περιφερειακή τμήματα.
4. Η απασχόληση συμβασιούχων εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία των υπηρεσιών και θα ήταν ωφέλιμη η παράταση ή ανανέωση των συμβάσεων μέχρις ότου υπάρξει η δυνατότητα νέων προσλήψεων. Σε αντίθετη περίπτωση τα τοπικά Περιφερειακά τμήματα θα ήταν δυνατό να καλύψουν τα κενά με εντός της Περιφέρειας μετακινήσεις ή με ανάθεση διεκπεραίωσης υποθέσεων στις έδρες των Περιφερειακών Τμημάτων.
5. Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, η ιδιαίτερη γεωμορφολογία και το άθλιο οδικό δίκτυο του Νομού Ευβοίας. Ο νομός μας πληρώνει εδώ και χρόνια βαρύ φορτίο στην άσφαλτο, ως πρώτος νομός σε τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας. Οι αποστάσεις από το νότιο και βόρειο άκρο- μέχρι την Χαλκίδα είναι περίπου 2,5 ώρες, καλύπτονται, μέσα από ένα άκρως ελλιπές οδικό δίκτυο, για το οποίο εκφράζονται διαμαρτυρίες εδώ και πολλά χρόνια και το οποίο καθιστά πραγματικά προβληματική, χρονοβόρα και επικίνδυνη την όποια μετάβαση. Με την φημολογούμενη απομάκρυνση του ΟΑΕΕ Στερεάς από την Λαμία στη Λάρισα θα επιδεινωθεί η κατάσταση των ασφαλισμένων του Νομού Ευβοίας και θα συνεχιστεί η απαξίωση και η υποβάθμιση του τόπου, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό.
Οι παραπάνω θέσεις αποτελούν απόσταγμα του επιχειρηματικού κόσμου της Εύβοιας που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και θα θέλαμε να τις λάβετε σοβαρά υπόψη, όπως επίσης, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Νομού μας, τον αριθμό των συναλλασσόμενων και τις συνέπειες που θα έχει μία τέτοια ενέργεια για την επιχειρηματικότητα του Νομού μας. Όποιες αποφάσεις λαμβάνονται σχετικά με την αναδιοργάνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ο.Α.Ε.Ε Στερεάς Ελλάδας, δεν είναι δυνατόν να αγνοούν την βασική υποχρέωση και ευθύνη για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την διατήρηση των υφισταμένων θέσεων εργασίας. Η λογική της μείωσης του κόστους, στερώντας το βασικό δικαίωμα εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους.
Προσδοκούμε στη δίκαιη μεταχείριση του θέματος και ευελπιστούμε στη θετική αντιμετώπισή του. “