Η χαμένη ευκαιρία του ελληνικού ποδοσφαίρου
Το περιβάλλον που διαμορφώνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο πολλοί το εξετάζουν από την οικονομική πλευρά του. Σε μια κοινωνία που καθημερινά βομβαρδίζεται με οικονομικές ειδήσεις, είναι λογικό και στο ποδόσφαιρο όλα να κινούνται γύρω από τα χρήματα. Είναι φυσικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, απ’ τη στιγμή μάλιστα που βλέπουμε μεγάλες ομάδες να αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Φίλαθλοι εξουθενωμένοι οικονομικά από το κράτος βλέπουν τις μεταγραφές στις ομάδες τους να γίνονται με το σταγονόμετρο. Άνθρωποι σκασμένοι περιμένουν δύο ώρες γηπέδου να ξεσκάσουν (όχι να ξεσπάσουν) και με τις μεταγραφές που δεν βλέπουν έχουν ήδη ξενερώσει από την αρχή του πρωταθλήματος.
Σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, και στο ποδόσφαιρο, οι ελληνικές ομάδες έχουν την ευκαιρία να αναδιατάξουν το πρωτάθλημα. Μερικές δεν είδαν το τρένο που κουβαλούσε το πρόβλημα να έρχεται κατά πάνω τους και μοιραία «συγκρούστηκαν». Κι όμως η μίζερη αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος δεν βοηθά κάποιους να δουν πως στις ομάδες δίνεται η δυνατότητα πρώτιστα να αναδείξουν παίκτες από τις ακαδημίες τους. Το ότι συμβαίνει αυτό αναγκαστικά κάνει τους φιλάθλους να το δέχονται με διστακτικότητα. Πως μπορεί ωστόσο ένα τέτοιο γεγονός να αντιμετωπίζεται κατά αυτό τον τρόπο, όταν οι νεαροί Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν δείξει ότι διαθέτουν τα εχέγγυα να εξελιχθούν ποδοσφαιρικά, αν δουλευτούν από κατάλληλους ανθρώπους;
Για να αναπτύξω λεπτομερέστερα τα παραπάνω, θα αναφερθώ στην ομάδα μου, τον Ολυμπιακό. Δεν είναι λίγες οι αράδες οι οποίες τονίζουν εδώ και καιρό την πρόθεση του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός η ομάδα να έχει έντονο ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ της. Οι πάντα απαιτητικοί «γαύροι» κρεμόντουσαν κυριολεκτικά πάνω από τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα για πληροφορίες σχετικά με τις μεταγραφές. Η λήξη της μεταγραφικής περιόδου σήμανε και όλοι αγανάκτησαν γιατί δεν εντάχθηκε στην ομάδα ένας παίκτης που θα συμπλήρωνε το κενό που άφησε ο Κέβιν Μιραλάς, μιας και την τελευταία μέρα κατάθεσης της λίστας στην Ουέφα αποκτήθηκε ο Ντιακιτέ ως αμυντικό χαφ. Την ανάγκη κάλυψης του κενού που άφησε ο Βέλγος ενίσχυσε και η επίσημη θέση της ΠΑΕ, η οποία τόνιζε τις προτάσεις σε παίκτες που αγωνίζονται ακριβώς εκεί.
Οι προσπάθειες έγιναν, δεν καρποφόρησαν, και ο προπονητής Λεονάρντο Ζαρντίμ εξέφρασε την στήριξή του στο υπάρχον δυναμικό της ομάδας. Με δεδομένες τις προσπάθειες να καλυφθεί η θέση, αλλά και την πρόθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη να ελληνοποιήσει τους «ερυθρόλευκους», είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς γιατί δεν προβιβάσθηκαν παίκτες από τις ακαδημίες πλην του Λυκογιάννη. Στην συνείδηση των Ολυμπιακών έχει μείνει ακόμη ο δικός τους Ελέ… Ο Γιάννης Φετφατζίδης μετά από δύο χρόνια ακόμη παίρνει ευκαιρίες. Ο στόπερ του Λεβαδειακού, Λισγάρας, προέρχεται από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Καμία ευκαιρία δεν του δόθηκε και την εξέλιξή του θα τη δούμε σε άλλες ομάδες… Μετά το κυπριακό δίδυμο του Κόκκαλη στο αλγερινό του Μαρινάκη. Τα παραδείγματα πολλά… Κι ας έχει ο Ολυμπιακός τη δυνατότητα και με αυτό το ρόστερ να βγει ακόμη και πρώτος στον όμιλό του στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Ίσως όλα αυτά να αναδεικνύουν το πόσο …καλομαθημένοι γίναμε. Πρώτα απ’ όλα οι πρόεδροι και μεγαλομέτοχοι των ΠΑΕ. Πέρασαν μόνο λίγες μέρες από την ψήφιση της τροπολογίας που διευκολύνει τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες και τα Τμήματα Αμειβόμενων Αθλητών να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού μετά την έναρξη του πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2012-2013. Πολλοί απ’ τους φιλάθλους φαντάζομαι ότι είναι και επιχειρηματίες οι οποίοι αγωνιούν για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, τη στιγμή που οι εκπρόσωποί τους στο κοινοβούλιο έχουν την εντύπωση ότι οι ΠΑΕ χρήζουν διακριτικής μεταχείρισης… Τώρα άλλωστε προσανατολίζονται στα γήπεδα κλουβιά. Έχουν πόλεμο να δώσουν στο πρωτάθλημα. Και με την εικόνα που παρουσιάζουν οι χλοοτάπητες θα τον κάνουν όπως παλιά, στα χωράφια…